Pasty orzechowe to obecnie coraz bardziej popularny i chętnie kupowany produkt. Wszystko zaczęło się od masła orzechowego, które dotarło do nas już dawno jako trend ze Stanów Zjednoczonych. Jednak producenci poszli o krok dalej i zaczęli produkować pasty także z innych znanych i lubianych orzechów. Choć mogłoby się wydawać, że nic nie przebije kultowego masła orzechowego, pasty zaczęły być prawdziwym hitem na rynku i tym samym pojawiają się zarówno w domach, jak i w gastronomii. 

Pyszna pasta pistacjowa

Kto z nas nie lubi pistacji? To charakterystyczne, zielone i niezwykle smaczne orzechy zamknięte w rozchylonej łupince. Bardzo łatwo się je obiera i wciągają swoim smakiem na długie godziny, tak, że wprost ciężko się od nich oderwać. Dodatkowo należą do jednych z najzdrowszych orzechów. Mają w sobie wiele składników odżywczych, a także zdolność do obniżenia cholesterolu oraz cukru we krwi. Aż dziwne, że nikt nie pomyślał wcześniej o stworzeniu z nich pasty orzechowej, która mogłaby konkurować z kultowym masłem orzechowym. Na szczęście już jest i także cieszy się uznaniem oraz ogromną popularnością. 

Pasta z pistacji 100% https://sklep.pi-nuts.eu/produkt/pasta-z-pistacji-100-250g/ to produkt, który uwielbiają w szczególności weganie i wegetarianie. Jednak każdy, kto tylko jej spróbuje od razu staje się ogromnym fanem! Jest przede wszystkim pyszna, kremowa i uniwersalna w użyciu. Do czego można ją wykorzystać? 

  • wypieki
  • lody
  • potrawy kuchni orientalnej 
  • kanapki 
  • słone przekąski

To tylko przykładowe sposoby wykorzystania pasty pistacjowej, tak naprawdę można ją wykorzystać do wszystkiego, bo ogranicza nas tylko własna wyobraźnia. Możemy jednak zdradzić, że pasta po zakupie bardzo rzadko doczekuje do momentu dodania jej do potrawy… Znika niemal natychmiastowo, wyjedzona łyżeczką prosto ze słoika!

Jest bardzo dobrym źródłem białka, błonnika i witamin z grupy B i witaminę E, które występują naturalnie w orzechach pistacjowych i w szczególności są cenione są przez wegan i wegetarian. To oni zwracają szczególną uwagę na jakość produktów oraz dbają swoje zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Pasta pistacjowa ma gęstą i kremową konsystencję, której zawdzięcza doskonałą możliwość wpasowywania się w wiele potraw i deserów, ponieważ nie zawiera zbędnych grudek. Zawiera 100% orzechów i produkuje się ją poprzez ścieranie pistacji bez łupiny na gładką masę. Nie ma żadnych innych zbędnych dodatków takich jak sól, cukier, czy konserwanty. Możesz je dodać samodzielnie, wedle własnego smaku i preferencji. Masło pistacjowe może też wspomagać proces odchudzania właśnie dzięki zawartości błonnika i białka, które dają szybko poczucie sytości. 

Przepis na krem do tortu z użyciem masła pistacjowego

Jeśli jednak masz silną wolę i nie chcesz zjeść swojej pasty od razu, spróbuj ją jako bazę do kremu do tortu. Gwarantujemy Ci, że nie pożałujesz. Do wykonania kremu potrzebujesz tylko 3 składników: 

  • pasta pistacjowa Pi-nuts – 200g
  • serek mascarpone – 250 g (musi być schłodzony)
  • cukier puder (wedle smaku – około 3-4 łyżki) 

Wystarczy, że zmiksujesz serek mascarpone za pomocą końcówek do ubijania białek do momentu, aż będzie puszysty. Następnie dodaj pastę z pistacji i cukier puder i zmiksuj do połączenia się wszystkich składników. Krem pasuje zarówno do lodów śmietankowych, jak i do ciasta czy tortu. 

Przepis możesz dowolnie modyfikować i dodawać swoje składniki. Koniecznie spróbuj innych past orzechowych, bo każda z nich ma w sobie coś wyjątkowego!